Posiłki dla pracowników przez część roku jako nieodpłatne świadczenie z bhp, a przez część doliczane do przychodu – co z podstawą zasiłkową

Pytanie: Pracownikom wykonującym pracę na zewnątrz udostępniamy przez cały rok posiłki. Od 1 listopada do 31 marca są one nieodpłatnym świadczeniem i wynikają z przepisów bhp, dlatego ich wartość nie stanowi dla nich podstawy wymiaru składek. W pozostałych miesiącach wartość posiłków powyżej 300 zł doliczamy do przychodu pracownika. Czy wartość posiłków doliczana do przychodu stanowi podstawę wymiaru zasiłków? Czy wartość tę należy wyłączyć z podstawy w sytuacji, kiedy pracownik choruje w okresie listopad – marzec (czyli wtedy, gdy jest to nieodpłatne świadczenie wynikające z przepisów bhp)? Dodam, ze pracownicy otrzymują posiłki w godzinach pracy, zatem nieobecność oznacza, że pracownik nie skorzysta z posiłku.
Pytanie: Pracownikom wykonującym pracę na zewnątrz udostępniamy przez cały rok posiłki. Od 1 listopada do 31 marca są one nieodpłatnym świadczeniem i wynikają z przepisów bhp, dlatego ich wartość nie stanowi dla nich podstawy wymiaru składek. W pozostałych miesiącach wartość posiłków powyżej 300 zł doliczamy do przychodu pracownika. Czy wartość posiłków doliczana do przychodu stanowi podstawę wymiaru zasiłków? Czy wartość tę należy wyłączyć z podstawy w sytuacji, kiedy pracownik choruje w okresie listopad – marzec (czyli wtedy, gdy jest to nieodpłatne świadczenie wynikające z przepisów bhp)? Dodam, ze pracownicy otrzymują posiłki w godzinach pracy, zatem nieobecność oznacza, że pracownik nie skorzysta z posiłku.

Jeśli jesteś subskrybentem publikacji Ubezpieczenia społeczne w praktyce
zaloguj się

Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła

Zapomniałeś hasła ?

kliknij tutaj

Zostań subskrybentem publikacji Ubezpieczenia społeczne w praktyce

ZOBACZ OFERTĘ